Spoštovani udeleženci!

Države Evropske unije so glede na ugotovljene primere okužbe z novim koronavirusom (SARS-CoV-2) na severu Italije sprejele številne ukrepe za omejitev širjenja omenjenega virusa. Razloga za preplah še ni, a je kljub temu potrebno biti skrajno previden.

Po navodilih Ministrstva za šolstvo, znanost in šport Republike Slovenije z dne 24. 2. 2020 vas obveščamo, da posebnih omejitev pri izvajanju pouka in dejavnosti pristojno ministrstvo do nadaljnjega ne predvideva.

Zaposleni v javnem zavodu Ljudske univerze Tržič redno in vsakodnevno spremljamo informacije, podane preko Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni ( https://www.ecdc.europa.eu/en) ter Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ ( https://www.nijz.si/), ki dnevno posodabljata podatke.

Glede na dejstvo, da se je virus že množično razširil, tudi na LUT sprejemamo priporočila in zaposlenim, izvajalcem in udeležencem svetujemo preventivno delovanje, vse z namenom, da preprečimo pojav in kasnejše morebitno širjenje.

Priporočila za samozaščitno delovanje so sorazmerna glede na trenutni pojav virusa in jih bomo po potrebi glede na razvoj situacije nadgrajevali.

Koronavirus

Koronavirus (SARS-CoV-2) povzroča virusno bolezen, ki se kaže s simptomi podobnimi gripi.

Virus se prenaša kapljično, s tesnejšim stikom z drugo osebo ali ob stiku z onesnaženimi površinami.

Priporočila potnikom

Preprečevanje okužbe

(Vir: NIJZ)

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe, ki so navedeni v nadaljevanju.

 • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
 • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
 • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
 • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
 • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
 • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeo samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
 • Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
 • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Pravilna higiena kašlja

Nasveti za umivanje rok

Zaščitne maske

 

Simptomi

Simptomi so:

 • glavobol in povišana temperatura,
 • težave z dihanjem,
 • izcedek iz nosu,
 • kašelj,
 • slabo počutje in bolečine v mišicah.

Bolezen se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Natančni podatki o poteku bolezni se še zbirajo, saj gre za nov virus. Iz poročanja Kitajske lahko sklepamo, da poteka v lažji obliki pri približno 80 odstotkov okuženih. Težji potek naj bi imelo približno 20 % zbolelih. Tudi natančnega podatka o smrtnosti po okužbi z novim koronavirusom še ni, po poročanju Kitajske se ocenjuje, da je smrtnost 2–4 %. Večina umrlih je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč, sladkorno bolezen ipd. Za težji potek bolezni je značilna pljučnica.

Okužbe z novim koronavirusom od ostalih povzročiteljev akutnih okužb dihal, vključno s pljučnicami, ne moremo ločiti zgolj na osnovi poteka bolezni in bolnikovih težav. Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje. Koronavirus se dokazuje v brisu nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izmečku dihal in še v drugih kužninah.

 

Ukrepi

 

Sum na okužbo

 

Navodila za bolnika v domači oskrbi

Priporočila za samozaščitno delovanje udeležencev Ljudske univerze Tržič

Na Ljudski univerzi Tržič bomo spremljali dogajanje in ravnali po priporočilih, ki jih bomo dobili od NIJZ in MIZŠ.

Vsi izvajalci in udeleženci morajo upoštevati priporočila za samozaščitno delovanje, navedeno v tem sestavku. Paziti morajo na higieno rok in kašlja.

Udeleženci, ki se slabo počutijo in/ali kašljajo, naj ostanejo doma in se tečaja/delavnice naj ne udeležijo.