logo-01     grb_brez podlage

 

 

 

 


Ljudska univerza Tržič v sodelovanju z Občino Tržič že četrto leto zapored pripravlja različne programe, ki spodbujajo podjetništvo, podjetniške ideje in podjetniški entuziazem med Tržičani. Letošnje leto bomo v okviru celotnega programa razvoja tržiškega gospodarstva z različnimi ukrepi skušali aktivirati predstavnike različnih generacij, ki šele razvijajo podjetniške ideje ali pa se s podjetništvom že resno ukvarjajo.

Aktivnosti:

PROGRAM: PODJETNIŠKI KOMPAS

PROGRAM CANVA

23.3.2020, od 18.00 – 20.15: Grafično oblikovanje s spletnim orodjem Canva, 1. del
Seznanili se boste s spletnim orodjem Canva:

 • Delo z besedilom
 • uporaba oblik in črt
 • dodajanje ikon in ilustracij
 • delo s fotografijami in kako izvoziti svoje delo v slikovni in PDF obliki

Mentor: Dragan Živkovič

30. 3. 2020, od 18.00 – 20.15: Grafično oblikovanje s spletnim orodjem Canva, 2. del

 • praktični primeri
 • ustvariti in urediti letak, logotip, vizitko….
 • objava na Facebooku in Instagramu

Mentor: Dragan Živkovič

FINANCE ZA NEFINANČNIKE

 Finance za nefinančnike I. del. Udeleženci bodo finančno ovrednotili svoj poslovni potencial/model/idejo. Seznanili se bodo s pojmi kot so: osebne in poslovne finance, davki, predvideni, nepredvideni stroški; kako postaviti ceno svojim storitvam ipd. vprašanja.

 Finance za nefinančnike II.del  Udeleženci bodo spoznali par osnov kot so: odprtje računa, računovodstvo, upoštevanje zakonodaje. Naučili se bodo osnove bilance in denarnega toka. Govor bo o pomenu naložb in kako jih ovrednotiti. V zaključku bodo udeleženci spoznali in konkretno videli kakšni so finančni temelji njihovega podjetja.

Termin: torek 14. 4. 2020 in 21. 4. 2020

Trajanje: 17.00 – 19.15

Mentor: Marko Setinc, doc. ddr. Marko Šetinc, univ. dipl. inž, kem. inž.

 

Ponovno bomo izvedli dve dejavnosti v letu 2020: SPOT TOČKA

Termin: MAREC/APRIL 2020, v dopoldanskem in popoldanskem času

Mentorji, svetovalci: Usposobljene strokovne delavke iz BSC

Ob prijavi za svetovanje in možnostjo takojšnje registracije se z udeleženci zmenimo za ure prihoda

 OSEBNOSTNI PROFIL PODJETNIKA

termin: 26. 3. 2020; od 17.00 – 19.15.2020

Mentorica: Natalija Brumen

INTERNETNI MARKETING  – model prodaje na internetu

Predviden termin: 7. 5.; 14. 5.; 21. 5; 28. 5. 2020

Mentorica: Urša Ambrožič Potočnik – 4 delavnice po 4 ure

PROFESIONALNI JAVNI NASTOP IN MOČ RETORIKE

Udeleženci se bodo usvojili pravila retorike in javnega nastopanja za različne namene. Soočili se bodo s pripravo in načrtom govora. Vadili bodo pisni, ustni govor, izrekanje (intonacija glasu) ,gibanje na odru, pravilno dihanje; neverbalno komunikacijo in se seznanili z  načini in tehnikami odprave treme in strahu ipd. Na voljo bo vsa potrebna snemalna oprema, ki bo služila za nastop pred kamero in mikrofonom.

Termini: četrtki: 2. 4. 2020; 9. 4. 2020; 16. 4. 2020; 23. 4. 2020

Trajanje: 17.00 – 19.15

Mentorica: Saša Pivk Avsec, Media butik (agencija za radijsko in televizijsko

dejavnost); dolgoletna radijska napovedovalka, trenerka veščin javnega

nastopanja in PR-ovka s pridobljeno diplomo na London School of Public

Relations.

PROGRAM:

‘RAZPIS ZA NATEČAJ NAJBOLJŠE POSLOVNE IDEJE  TRŽIČ’ 2020

Namen programa je, da se kandidati  prijavijo na razpis s svojo poslovno idejo, ki še ni razvita, ima pa potencial v prihodnosti. Razpis bo potekal od 3. 1. 2020 pa do 31. 1. 2020.

Prednost bodo imeli občani, lahko pa se prijavijo tudi kandidati iz drugih občin. Število je omejeno na 10 poslovnih idej.

Prijavitelji bodo deležni dveh brezplačnih delavnic, v obsegu 8-ih ur, ki bosta namenjeni temu, da poslovno idejo na pravi način kandidati predstavijo pred  javnostjo in pred strokovno žirijo.

VSEBINA DELAVNIC:

Prvi termin: Testiranje in predstavitev ideje

Delavnica bo namenjena kristalizaciji ideje, ki jo imajo udeleženci za njihov posel. Na delavnici bomo preverjali hipoteze in domneve, ki jih mora vsak podjetnik na začetku poti preveriti. Delavnica se začne z predstavitvijo udeležencev in predstavitvijo idej, znanj in veščin, ki jih premorejo. Udeleženci se potem posvetijo kristalizaciji ideje, kar pomeni, da s pomočjo mentorja ocenijo izvedljivost ideje (tehnično, finančno in tržno). Cilj delavnice je, da odidejo prepričani ali bo njihova ideje lahko uresničljiva ali bodo potrebne kakšne prilagoditve same ideje ali poslovnega modela za njo.

 Drugi termin: Priprava na pitch

Udeleženci se bodo naučili kako sestaviti t.i. “Pitch deck”, predstavitev svojega produkta. Dobili bodo potrebne informacije o tem kaj naj takšna predstavitev vsebuje in priprava na finalni nastop.

Tretji termin: Zaključek:

Predstavitev pred javnostjo in strokovno žirijo ter potegovanje za najboljšo poslovno idejo Tržič 2020 ter prejeto zmagovalno nagrado. Podelila se bo tudi druga nagrada za najboljšo idejo z družbenim učinkom in tretja nagrada za najboljšo pitch predstavitev.

Za več informacij na  http://trzicpodjeten.si

 

PODJETNIŠKI KROŽKI ZA OSNOVNOŠOLCE

Namen Podjetniških krožkov za osnovnošolce je, da se jim predstavijo možnosti, da lahko  na podlagi svojih želj, sanj, hobijev, najdejo njihovo lastno poslovno/življenjsko idejo, ki jih bo nadalje usmerjala v njihovo izobraževalno in poklicno pot. Mladi v današnjem času dostikrat ne vedo kaj bi počeli v svojem življenju. Ne vedo na katere šole bi se vpisali in kakšen poklic bi izbrali. Podjetniški krožki so namenjeni ravno temu, da se jim pomaga pri odločitvah kam naprej.

V program je v šolskem letu 2019/2020 vključenih 19 osnovnošolcev iz OŠ Tržič; OŠ Križe in OŠ  Bistrica. Z vsemi šolami dobro sodelujemo.

Tako začetni kot nadaljevalni krožki potekajo 1 x tedensko, vsako sredo ob 17.00, v okviru 72 ur.

VSEBINA:

 • Spoznavno srečanje in kakšne ideje smo si zamislili
 • Pomoč pri oblikovanju idej, delo na terenu
 • Kristalizacija in testiranje ideje/trga (danes in čez čas ko odrastemo)
 • Design (oblikovanje ideje)
 • Spletna prisotnost (web, FB…)
 • PITCH

Mentor: Nejc Konjevič

 

PODJETNIŠKI VEČERI:

V letu 2020 bomo izpeljali 3 podjetniške večere v Kavarni Platz.

Gre za program, ki se je v sami zasnovi odvijal na izredno zanimiv in poučen način. Podjetniški večeri so bili namreč zasnovani na intervjuju, pred javnostjo in snemani v živo. Cilj podjetniških večerov je ljudem približati zgodbe o uspehih ljudi, ki so postali vplivni podjetniki. Namen jim je predstaviti njihovo zgodbo, neuspehe, težave s katerimi so se srečevali na poti podjetništva ipd. Gre za primer dobre prakse, ki slušateljev posreduje veliko znanja, predvsem pa spodbud, da se pogumno podajo na lastno pot podjetništva.

 

Zgodbe o uspehu bodo predstavljene na podlagi intervjuja, ki ga bosta na podjetniškem večeru z izbranim gostom, podjetnikom iz Tržiča ali bližnje okolice vodila moderatorja, animatorja Nejc Konjevič ali Matic Breznik.

Večeri bodo potekali v Kavarni Platz. Dogodke organizira in koordinira Ljudska univerza Tržič.

 

Več o Tržiškem kreativnem centru si lahko preberete na tudi na http://trzicpodjeten.si

Za informacije smo dosegljivi na: natalija.brumen@lu-trzic.si  ali na 041 611 314

 Podjetniški programi se lahko spremenijo oziroma prilagodijo.