Na Ljudski univerzi Tržič se odvijajo različni zeliščarski tečaji in delavnice.

Nedavno je bila zelo obiskana delavnica z naslovom ‘Macerati iz zdravilnih zelišč’. Macerati so izvlečki posušenih ali svežih zelišč v olju, praviloma v oljčnem olju.

RECEPT:

Hladno stiskano oljčno olje zlijemo v poljubno velik kozarec in malo več kot pol zelišč vmešamo vanj. Zapremo z dvojno gazo (kozarec ne sme biti zaprt s pokrovčkom, ker se nabira vlaga) in ga postavimo na sončno, zlasti pomembno je, da na toplo mesto. Po splošnem receptu se macerirajo rože v olju od 4-6 tednov, so pa tudi izjeme, med katere sodijo arnika, šentjanževka, smreka, bor, smilj, akacija…..kjer se rože lahko pustijo v olju tudi leto dni.

Sama maceriram od štiri  do 6 mesecev mesece, s tem da opazujem rastline v olju in ob vsaki spremembi ki kaže na to, da se lahko olje pokvari, takoj precedim. Ker dalj ko se rože namakajo boljše so. Najbolj primerni meseci za macerate so julij in avgust, ko je najbolj toplo in je veliko sonca.

Precejene macerate shranjujemo v temnih steklenicah na konstantni temperaturi (najbolje v kleti, če jo imamo) in skrbimo da niso izpostavljene soncu.

Po odprtju olje pretočimo v manjše steklenice za sprotno uporabo, saj olja hitro lahko postanejo ‘žerka’.

Ponavadi imajo macerati rok obstojnosti tako dolgo dokler ima rok uporabe oljčno olje, ki smo ga uporabili za macerat. Je pa res, da če pravilno shranjujemo in uporabljamo kvalitetna olja, macerati zdržijo do tri leta.

Znaki kot so neprijeten vonj, videz (smetana, plesen…) nas že opozarjajo na to, da macerat ni več za uporabo.

Najpogostejši macerati si iz ognjiča, sivke, šentjanževke, smilja in kamilice. V zdravilne namene jih uporabljamo glede na to, kaj omenjene rože zdravijo. Bomo pa tudi o tem še kaj napisali.

 

Natalija Brumen