25 Apr

POTENCIAL KULINARIČNEGA TURIZMA
“Lokalno je zmagovalno!”

V sredo, 8. 5. 2019 ob 19.00  v  Kavarni Stara godba.

Uroš Štefelin že dolga leta sodi v sam vrh slovenskih kuharskih mojstrov. Kariero je začel kot kuhar v Vili Bled in nadaljeval v Grand Hotel Toplice. Prvič je postal šef kuhinje v hotelu Astoria – restavraciji, ki deluje v okviru višje gostinske šole na Bledu. Med drugim se je izobraževal tudi v Franciji in kar nekaj časa preživel pri Ericu Sapetu, enemu najbolj znanih provansalskih chefov. Znanje je srkal tudi v italijanski restavraciji z dvema Michelinovima zvezdicama – San Hubertus v Dolomitih.

S svojo kreativnostjo je opozoril nase v Hotelu Triglav oziroma v Restavraciji 1906 na Bledu, kjer je pustil neizbrisen pečat. Prepoznaven je postal tudi kot nepogrešljivi član triperesne blejske deteljice (projekt 3 chefi), ki jo tvori skupaj z Binetom Volčičem in Igorjem Jagodicem. Z Bleda se je pred petimi leti pomaknil malo bliže Ljubljani, v Vilo Podvin v Mošnje pri Radovljici, kjer ustvarja še danes. Kot rad pove, se po navdih obrača v čas svojega otroštva, ko je v domači kuhinji dišalo po slovenskih jedeh in ko so pripravljali domače klobase ter se sladkali s suhimi tepkami. Tako obuja pozabljene tradicionalne slovenske jedi in napitke, pri čemer uporablja sezonske sestavine z domačega vrta in z okoliških kmetij, ter jih – s sodobnimi tehnikami in lastno ustvarjalnostjo – nadgradi v jedi nove slovenske kuhinje. Začini jih tudi s filozofijo francoske in mediteranske kuhinje.
Pravi, da jima je s poslovno partnerico Marcelo Klofutar uspelo predvsem zaradi povezovanja v domačem okolju (Okusi Radolce, Podvinska tržnica, CUDV Radovljica, Srednje in Višje gostinske šole) in širše (Združenje JRE).

 

Na dogodek se prosimo predhodno prijavite na prijava@trzicpodjeten.si ali na natalija.brumen@lu-trzic.si;  041 611 314; ali 04 592 55 51.

Udeležba je brezplačna.